МЕХАНДЖИЙСКИ КЪЩИ - Буйновци

     
Информация за региона
Има много легенди за град Елена, но една от най-интересните е за двама млади влюбени - в легендата се разказва, че в девствените вековни гори на Еленския балкан се извивала пътека, по която минала щастлива младоженска двойка- девойката се казвала Елена от село Къпиново, а момъкът Самуил от Твърдица. Разбойници нападнали сватбата на мястото, където сега е град Елена. Похитителят не намерил път към сърцето на девойката и тя паднала убита при Конашкия мост. Погребана е в местността “Кръста”, превърната после в черковище. Самуил бил посечен на края на града и местността била назована " Самуилец". От скръб по своята рожба родителите се заселили тук и основали селото, на което Елена с живота си дарила своето име.

Градът е известен от 1430 година с имената Стръмена и Еляна. През 18-ти и 19-ти век е занаятчийски, търговски и културен център.

Китният старопланински град Елена се намира в полите на гористия Еленски балкан. Той е разположен в красивата долина на Еленската река. На север се простират Еленските височини, на юг- Балканът. Северно от града е Чуканското бърдо, където нависоко сред борови насаждения се белее сградата на бившето климатично училище. Зад бърдото се издигат редица височини, изградени от варовици, мергели и пясъчници. Намира се на 38 километра южно от Велико Търново, на 230 километра от Варна и 280 километра от София.

„Калето” е  хълм над град Елена. По времето на кърджалийството там се е намирала голяма каменна крепост. В най-високата и част е имало пост, който е следял за наближаване на кърджалии.

Природните забележителности в близост до Елена са няколко :
- Марков камък- огромен камък, който според легендата е хвърлен от Крали Марко;
- Раев камък;
- Дървото Слона - огромен дъб, на 1300 години, който има един нисък и дебел клон, приличащ на хобот;
- Христовският водопад;
- Връх Чумерна;
- Връх Острец- изгаснал вулкан;
- Връх Симаново.